Fokker in Beeld Dré Bontekoning

Door: Margret Bos

Fokker in Beeld Dré Bontekoning, bestuurslid, notulist
DSC_2494_1

Dré is getrouwd met Rina, samen hebben ze drie kinderen die inmiddels allemaal uit huis zijn. Ook zijn ze al vele jaren opa en oma en genieten daar zichtbaar van.
In zijn jeugd is hij opgegroeid in Midwoud, maar na zijn trouwen ging hij in Nieuwe Niedorp wonen. Het mooie dorp waar ze hun hart aan verkocht hebben. Op het moment dat Dré als directeur voor ZAP ging werken verhuisden ze naar Ewijcksluis. Dat was verplicht bij de functie. Het is altijd de bedoeling geweest naar Nieuwe Niedorp terug te verhuizen. Hun hele sociale leven is daar dan ook actief gebleven in die periode. Nu zijn ze al weer een heel aantal jaren terug en genieten zichtbaar van hun plek.

Dré fokt al een jaar of 45 konijnen. Vanaf het begin zijn het Alaska’s geweest. Nooit is er een ander ras in de hokken gekomen. Hier heeft Dré zijn hart aan verpand. Hij wil graag landelijk mee doen en daarvoor heb je toch een goed door gefokte stam nodig. De Alaska brengt hem alles wat hij wil. Geen reden om een ander ras te nemen dus. Het landelijk mee doen lukt ook aardig, 3e in Utrecht met 96pt.
Dré is lid van de 7 rassen club waar de Alaska onder valt. Menig keer gaat hij dan ook op stap met Klaas Hoornsman en Jan Nes, die ook allen dieren hebben die bij die speciaalclub thuishoren. Dat maakt het erg gezellig, zo samen op stap.DSC_2490_1

Van kleindiervereniging Winkel e.o. is Dré al vanaf het begin van zijn carrière als fokker lid. Van Nut en Genoegen Wieringen is hij ongeveer 30 jaar geleden lid geworden. Katrinus Hille maakte hem lid bij Nut en Genoegen. Helaas weet Dré het niet meer precies wanneer het was. Ook de administratie van de club levert hier geen duidelijkheid in. Vroeger werd er alleen genoteerd hoeveel nieuwe leden er waren, niet wie het waren. Naar vergaderingen ging Dré toen nog niet, dus ook de notulen leveren hierin geen duidelijkheid. Maar dat hij al lang lid is, dat is wel zeker.
In 1999 pakte hij de functie van bestuurslid op. Later is hij ook gaan notuleren. Destijds hielden ze de bestuursvergaderingen op kantoor bij ZAP, inmiddels houden ze de vergaderingen bij één van de leden thuis. De locatie rouleert.
Het plan is altijd geweest om met de functie van bestuurslid te stoppen als hij terug verhuisde naar Nieuwe Niedorp, maar dat is dus niet gebeurt. Inmiddels is hij over de 70 jaar en vindt hij het tijd om te verjongen met het bestuur. Dat is dan ook de reden dat hij zijn functie neer legt. Er zijn zoveel nieuwe media om contact te onderhouden met andere kleindierliefhebbers dat het goed is om plaats te maken voor de jongere generatie, zodat zij via de nieuwe media de jongere generatie liefhebbers ook bereiken.P1170985_1 P1180058_1

Dré is altijd nauw betrokken geweest bij de jongdierendag. Grootse plannen hadden de bestuursleden van de verschillende verenigingen om samen een jongdierendag te organiseren. Helaas bleek na een aantal jaren, dat de leden van de clubs daar anders over dachten. De inschrijvingen namen de laatste jaren al meer af. Ondanks dat hij het teleurstellend vindt dat het zo gegaan is, is hij weer heel blij met het succes van de vele inschrijvingen de laatste jongdierenavond van onze club alleen. Het is wel duidelijk dat er nog een goede weg gevonden moet worden in het voorbereiden van die show, aangezien ze met heel weinig mensen het werk
moesten verrichten. Vooral ‘s middags was het een probleem.
Het verbaasd Dré ook regelmatig dat bijvoorbeeld beginnende fokkers hun dier komen brengen met jongdierendag en dan gelijk de vraag stellen wanneer zij hun dier weer kunnen halen…Zij blijven niet bij de keuring en raken zo ook niet betrokken bij de club. Dat vind Dré moeilijk te begrijpen, zo leer je ook zo weinig.

Verder kennen wij Dré natuurlijk allemaal als de coördinator van de eindkeuring. Keurig houdt hij alle lijsten bij van de dieren die op tafel moeten komen, wie welke punten toegekend krijgt en welk dier dus winnaar van zijn groep wordt of zelfs overall kampioen.
Aan alle leden wil Dré wel meegeven dat het met meedoen draait om de details en dat het vooral belangrijk is om de dieren schoon en in goede conditie te brengen.

Zoals al eerder vermeld, gaat Dré ons verlaten als bestuurslid – notulist. Gelukkig blijft hij als fokker aan. Ik denk dat het bestuur in zijn nieuwe formatie ook altijd terug mag vallen op zijn kennis en kunde. Indien het nodig is zullen we daar als club ook zeker gebruik van moeten maken.
Dré ook voor jou een hartelijke dank voor de inzet voor al deze jaren die geweest zijn en je voor onze club een betrokken bestuurslid bent geweest. Ik hoop dat we nog vele jaren van je dieren mogen genieten op de shows. We nemen afscheid van je als bestuurslid, maar gelukkig niet van jou als fokker. Nogmaals bedankt!

DSC_2495_1 DSC_2496_1 DSC_2498

%d bloggers liken dit: