Fokker in Beeld: Jan Poortman

 

 Jan Poortman.

Jan Poortman woont in het mooie Hippolytushoef, midden in het dorp maar met een zee van ruimte om het huis. Hier houdt hij vele verschillende soorten dieren waaronder zijn uitzonderlijk mooie Indiase Pauwstaart duiven.

 Jan heeft altijd dieren om zich heen gehad. Vroeger thuis al. Van alles is er in de hokken geweest: konijnen, kippen , duiven, kanaries, schildpadden, hij heeft een aquarium gehad. Noem maar op en Jan heeft wel een periode gehad dat hij die dieren verzorgde. Ook nu zijn er vele diersoorten aanwezig. Een echte liefhebber dus. In huis hebben Jan en zijn vrouw 3 honden en een roodstaart papegaai. Buiten is er een grote mooie vijver met karpers in een prachtig aangelegde tuin . Verder hebben daar de kippen, Rhode Island Red,  een plekje. Meer achter in de tuin staan de volières met vogels. Ook diamantduifjes vliegen er rond. En dan het duivenverblijf ernaast. Jan heeft een paar Oud Duitse Meeuwen bij zijn Indiase Pauwstaart duiven zitten. Deze kunnen ook uitvliegen en in de tuin scharrelen. Wat leven in de tuin brengt gezelligheid. De Indiase Pauwstaart vliegt niet uit. De uitvlucht is te hoog voor hen. Bovendien is het vanwege hun beperktere vliegkunsten niet veilig vanwege de honden. Deze blijven dus in hun verblijf. Het is het enige soort waarmee hij showt. Jan heeft nog 5 koppels zitten. De rest heeft hij opgeruimd. Eigenlijk wilde hij er helemaal mee stoppen. De resultaten op de show vielen wat tegen, dat maakte dat het plezier wat afnam. Gelukkig is Jan lid van een actieve speciaalclub waarbij de leden elkaar wat gunnen. Hij is dus overgehaald om door te gaan en hij heeft wat mooie duiven kunnen uitwisselen met andere leden waardoor ze samen weer verder kunnen. Dat is altijd mooi om te horen, dat de leden en collega fokkers elkaar wat gunnen en samen verder willen komen. De kwaliteit van de Indiase Pauwstaart in Nederland is heel hoog. Internationaal behoort Nederland tot de top. Momenteel zijn er zulke mooie dieren dat zelfs Engeland Nederland uitnodigt om naar hun shows te komen.

Bij ons op de vereniging is één andere fokker lid met Indiase Pauwstaart duiven. Een collega fokker van Jan, door Jan overgehaald om ook bij ons lid te worden. Dit is dan ook de dichtstbijzijnde fokker van dit ras. De rest is allemaal verderop in Nederland. Voor echte specifieke kennis of dieren moet Jan er dan ook voor op pad. Met de speciaalclub hebben ze ieder jaar een jongdierendag op locatie. Elk jaar is er bij een fokker thuis een keuring. Alle fokkers nemen hun jonge dieren mee naar die fokker, alwaar er de keuring plaats vindt met aansluitend een BBQ voor de nodige gezelligheid. Leerzaam en gezellig, een mooie combinatie dus.

De Indiase Pauwstaart heeft een mooie wijd gedragen staart die driekwart rond mag zijn om echt goed te scoren. Inmiddels is het fokseizoen al weer aangebroken en zijn de pennen afgeknipt aan de zijkanten van de staart. Op deze manier vindt er betere bevruchting plaats. Toch kan ook in deze periode de staart nog flink imponeren:

Rechts op de foto een jonge doffer. In het nest als de pennen beginnen te groeien zie je al goed dat de staart omhoog wordt gedragen. Verder is het een flinke stevig gespierde duif met mooie ronde vormen.

Om de juiste fokkoppels (of spreek je bij duiven van kweekkoppels?) samen te stellen, hokt hij de doffer en de duivin een paar dagen samen op. Meestal is dit voldoende om ze te koppelen. Toch is het wel gebeurd dat de duiven na een paar dagen weer los mochten en de doffer gelijk naar zijn oude duivin vloog. Dan moet het koppelen echt wat langer volgehouden worden. Per jaar brengt een duivenkoppel 2-4 jongen groot. Dit alles moet voor de 21e juni gebeurd zijn, anders zijn de duiven te laat door het rui-seizoen heen. De duiven zijn dan niet op tijd genoeg klaar voor de show.  Om helemaal mooie staarten te krijgen op de shows zouden de staarten eigenlijk 6 weken ervoor getrokken moeten worden. De pennen die dan terug komen zijn vaak een centimeter of 2 langer. Jan heeft dat echter nog nooit gedaan. De voorbereiding op de show is wel al ruim van tevoren. 6 Weken vooraf worden de duiven gewassen die naar de show gaan. Daarna worden ze opgehokt, zodat ze mooi blijven en niet meer vies worden. Een week van te voren worden ze nogmaals gepoetst en eventueel verdraaide pennen in de staart weer rechtgezet.

Op dit moment is de fok alweer voorzichtig gestart. De eerste jongen zijn er en er zitten duiven te broeden. De start van een nieuw seizoen.

Jan stelt hoge eisen aan goed voer. Hij is flink aan het zoeken geweest tot hij een mooi helder en stofvrij voer had gevonden. Dit geeft hij nu naar volle tevredenheid. Verder krijgen de duiven mineralen bij hun voeding aangeboden. Als bodembedekker gebruikt hij beukensnippers en in de broedhokken ligt houtmot. Een terracotta schaal als nest met zand erin en de duivin kan tevreden zitten. In alle open hokjes staat ook een verhoging. Daar zitten de duiven vaak en graag op.

Het is opvallend hoe rustig de duiven zijn. We staan gewoon bij hen in het hok. Jan kan ze makkelijk pakken en op de hand houden. Het is echt een mak ras. Dat had ik zelf niet verwacht. Het zijn echt prachtige duiven om te zien. Kijk eens wat een mooi koppel.

Jan, bedankt voor de gastvrijheid en je tijd. Ik heb me vermaakt.

Tekst en foto’s: Margret Bos