Fokker in Beeld Klaas Hoornsman

Door Margret Bos

Fokker in Beeld, bestuurder in hart en nieren.

Klaas Hoornsman 

DSC_2463

Klaas Hoornsman is aftredend bestuurslid. Vele jaren heeft hij klaar gestaan voor de club als secretaris en later ook penningmeester.  Als pensionaris kijkt hij terug op een leven waarin hij werkzaam is geweest met zijn vader als veehouder, zelf voor akkerbouw heeft gekozen en een zoon die verder gegaan is in de bollen. Reeds vele jaren getrouwd met Riet en woonachtig in Julianadorp. Zelf kan hij niet herinneren wanneer hij begonnen is met het houden van dieren. Op zijn zesde is er al een foto gemaakt van hem met zijn konijnen. Klaas was er dus al jong bij.

Ook dit verhaal kunnen we dus starten met het feit dat het houden van dieren en de liefde voor deze zelfde dieren er al jong in zat. Thuis zorgde hij graag voor de konijnen en de kippen. Hij is dan ook niet lang zonder dieren bij huis geweest. Maar wel een korte periode.

Na zijn trouwen ging Klaas in Den Helder wonen, op het dorp waren geen woningen beschikbaar. Op de ouderlijke boerderij zorgde hij nog steeds voor de dieren en onderhield daar ook de tuin, maar eenmaal thuis gekomen had hij niets om handen. Na 6 jaar nam hij het besluit dat er ook thuis dieren gehouden moesten worden.

Gelukkig was er een buitenplaats bij het huis en er werden hokken gemaakt voor de konijnen. Gewone huis, tuin en keuken konijnen kwamen er. In Den Helder is Klaas voor het eerst lid geworden van een kleindiervereniging, maar de vereniging ging ter ziele. Inmiddels waren zij terug verhuisd naar Julianadorp en woonden zij zelf op de boerderij. Na het overlijden van zijn moeder kwam het huis te koop. Zo kwam hij in contact met Kees Kroon. Kees wilde het huis van zijn moeder kopen voor zijn dochter. Om een lang verhaal kort te maken…Kees vroeg Klaas mee naar de bondsshow in Den Bosch eind Januari 1981. Daar zaten ze, het ras wat voor altijd een plekje heeft gekregen in het leven van Klaas: De Gouwenaars. Hij nam een ram en twee voedsters mee naar huis. Ze zijn altijd gebleven.

Er hebben nog ontzettend veel andere rassen in de hokken gezeten zoals de van Beveren, Groot Zilver, Klein Zilver, Witte van Hottot, Wener -wit en noem maar op. Ongeveer 5 jaar later kwam er Beige bij en ook de Alaska’s kwamen op stal. Allen rassen van de 7 rassen club.DSC_2485_1

Toch is de opsomming zo nog niet compleet, hij houdt ook vele kippenrassen. De Amrock heeft zijn hart gestolen en ook de Marans, verder lopen er Antwerpse baardkrielen, Orphingtons en Bassettes. Zwanen sieren de vijvers met een heel scala aan watervogels, daarnaast heeft Klaas nog duiven en geiten.

De tuin onderhouden is een andere hobby van hem, die hij met veel plezier uitvoert. In de herfst van 1981 is Klaas lid geworden van Avis, door Kees Kroon geregeld en in 1982 werd hij lid van Wieringen. Ook dat was geregeld door Kees Kroon vertelt Klaas lachend. In 1996 wordt hij gevraagd om penningmeester te worden aangezien de toenmalige penningmeester stopte met de hobby door een verhuizing. Daar hij al secretaris en penningmeester is van de Havannaclub bedankt hij voor de eer. Uiteindelijk neemt hij toch de functie op zich en vervult hij deze functie nog steeds. In 2004 is de functie van secretaris erbij gekomen. Hij rekent zichzelf “rijk” dat het altijd allemaal zo plezierig is verlopen. Er zijn geen moeilijke, niet op te lossen, incidenten geweest in al die jaren.

Zoals we allemaal weten staat Klaas op nog veel meer momenten klaar voor de vereniging. Na het overlijden van Kees Kroon is het tatoeëren ook naar de schoolweg verhuisd.

Verder verzorgt hij vanaf februari 2004 de nieuwsbrief voor de vereniging. In maart 2007 is de eerste kleureditie uitgegeven. Zo zijn er nog vele (soms onzichtbare) taken te benoemen die hij uitvoert.

De beleving, dat vind Klaas het belangrijkste. Dat staat bovenaan. Het gaat om de beleving, het plezier van het houden van de kleindieren. Het is een hobby en als zodanig is het ook belangrijk het te beleven. Het gaat niet om geld, het gaat juist om gunnen. Samen maak je de meeste vorderingen. Delen levert het meeste op. Dat geldt zowel voor de kwaliteitsverbetering bij de dieren als de persoonlijke omgang met elkaar. Dit heeft hij dan ook altijd voorop gezet.

Klaas, namens mijzelf, maar ik denk dat dit voor vele leden geldt, hartelijk dank voor de inzet en betrokkenheid voor onze club. De beleving is levend gemaakt door hart te hebben voor de vereniging. Persoonlijk hoop ik dat dit een sneeuwbal effect mag geven naar alle overige leden van de club. Zodat wij allen samen nog lang mogen genieten en beleven.

DSC_2477_2 P1190902_1

%d bloggers liken dit: