Fokker in Beeld: Ton Kortekaas

Ton Kortekaas is één van onze bestuursleden en fokker van Orpington Buff hoenders en Barnevelder krielhoenders. Hij is woonachtig in Breezand, werk voor de gemeente Hollands Kroon en heeft al kippen vanaf zijn 10de.

Dat is dan ook het startpunt van zijn verhaal. Op zijn 10de verjaardag komt zijn vader aanzetten met een broedse kip met eieren als cadeau. Vanaf dat moment heeft Ton altijd kippen gehad, met een kleine onderbreking toen hij trouwde en zij hun eigen huis gingen betrekken. Er was toen wat minder tijd, door de verbouwing die plaatsvond, waardoor hij geen verblijfsruimte kon maken voor de kippen. Ton begon met een zogenaamde rasloze kip. Inmiddels heeft hij door de jaren heen al vele rassen in zijn verblijven gehad. Zo ook Wyandottes. Dit ras is snel en vaak broeds. Zo ook bij Ton. De hen mocht dan in het leegstaande konijnenhok om haar eieren uit te broeden. Daar denkt Ton met een glimlach op het gezicht aan terug. Naar zijn eigen idee is hij net pas 10 jaar terug lid geworden van Nut & Genoegen. Inmiddels heeft hij wel al 41 jaar kippen. Andere rassen die hij in zijn hokken heeft gehad zijn Blauwe Noord-Hollanders, Leghorns en Sussex. Ook Amrock krielen horen thuis in de rij van raskippen die Ton heeft gehad. Met deze kippen is Ton voor het eerst naar de tentoonstelling gegaan.
Orpington Buff heeft hij nu al heel wat jaar in de rennen lopen. Inmiddels al heel wat beleeft door het houden van deze kippen. Er lijkt altijd wel wat aan de hand te zijn als hij nieuw bloed nodig heeft voor zijn stam. Zo heeft hij een haan gehaald in Heerden. De haan kostte €10,-. Op de terug weg even uit eten..Ze belandden bij een restaurant met een luxe grote en kleine kaart. Voor de deur stonden Bentleys, Porsches, BMW’s etc. Tijdens de terug weg naar huis nog bekeuring op de koop toe. Zo werd het haantje toch nog wat prijzig.
Met Astrid is hij naar Brabant geweest om een haan te halen. Weer een bekeuring, op dezelfde weg nog wel…
Op naar Venray, voor Orpington kuikens dubbel gezoomd patrijs. Tien kuikens mee, ‘s avonds lagen ze allemaal voor dood in de kooi. Gelukkig leefde ze nog, de volgende ochtend waren ze weer helemaal bij gekomen. Met deze kippen is Ton nog vaak op een show geweest. Ze hebben ook vele jaren op het erf gelopen bij Ton.
Inmiddels heeft Ton alleen nog Orpington Buff hoenders, maar er zijn vele kleuren Orpingtons te krijgen. Ieder seizoen start hij met ongeveer 3 hanen en 3 a 4 hennen van beide soorten hoenders die Ton heeft. Want naast zijn Orpingtons heeft hij ook nog Barnevelders. Hij fokt het liefst met eigen fok dieren. Zelf heeft hij eigenlijk nagenoeg geen dode kippen. Maar koopt hij iets aan wat van verder komt, dan gaat de kip altijd dood. Dat gaat vaker mis.
Aan vers bloed komen voor zijn stam is erg moeilijk. Het wereldje is klein. In het buitenland fokt men met andere standaardvoorschriften. Veelal hangen de broeken dan tot op de grond. Dat kan Ton niet bekoren, de standaard hier staat dat ook niet toe.

Bij de kuikens die 6 à 7 weken oud zijn worden van de hanen de kammen nagekeken. Dat is de eerste selectie, goede kammen, van het type is nu nog niets te zeggen. Een vorktand is heel erfelijk. Een kip die last heeft van dit euvel wordt daarom gelijk uitgeselecteerd. Met 4 à 5 maanden kijkt Ton kritisch naar de borst van de kuikens. Alle dagen bij het voeren observeert hij de dieren goed.
Naar de oogkleur kijkt Ton niet. Het verschilt namelijk nog al of de kip aan de leg is ja of nee.
Alles wat hij uitselecteert blijft wel gewoon tussen de andere kippen lopen. Als er een liefhebber komt geeft Ton de uitgeselecteerde dieren mee.
Iedere dag en van iedere fokker die je spreekt leer je iedere keer wel weer iets. Je raakt nooit uitgeleerd volgens Ton.

Voeding voor de kippen is bij Ton flink gevarieerd. Bessen, rozenbottels, wortels, boerenkool, doorgeschoten sla, handje geperste korrels erbij. Vismeel krijgen de kuikens tot aan de leg, anders ruiken de eieren daarnaar. Voor de Orpingtin kuikens is dit vooral van belang bij het opgroeien. Zij aten de veren op om te kunnen voldoen aan de behoefte. Het geeft ook mooie brede vliegpennen. Verder krijgen de kuikens pikvoer voor kuikens, vlokken met garnaaltjes erin. Blauw maanzaad door het kuikenvoer helpt om te voorkomen dat de kuikens een strontkontje krijgen samen met heel fijn grit. Een beetje tussen duim en wijsvinger is al genoeg.

Ter voorbereiding op de show zet Ton kooien in de broeikas. Dit doet hij ter observatie van de dieren en om ze schoon te houden. Begin van de week voorafgaand aan de show, haalt Ton de kippen uit het hok die mee mogen naar de show. Deze kippen worden gewassen, geföhnd en de poten, kammen en kinlellen worden ingesmeerd met babyolie. Het fohnen duurt ongeveer 15 minuten, de kippen blijven dan keurig staan, zo lekker vinden ze dat.

Inmiddels heeft Ton opnieuw bewezen dat zijn aanpak werkt. Gefeliciteerd Ton met de eremedaille voor de beste hoender op de Wieringerlandshow.
P1200627a