Fokkerskeuring en BBQ.

Door Margret Bos.

Op zondag 15 Juni is het zover. De jaarlijkse fokkerkeuring en BBQ van Nut en Genoegen Wieringen vindt plaats. Dit jaar is de locatie door het vroege voorjaar niet bij Rob v.d. Steen, maar aan de Nieuweweg in Anna Paulowna. (Bij mijn ouders.) Er is heel wat animo onder de fokkende leden. Heel erg leuk, maar voor ons / mij nog wel even spannend of het allemaal gaat passen. Vooral voldoende stoelen regelen is even een uitdaging. Tuinstoelen zijn dan toch wel groot… Met een beetje goede wil kan iets nog al gauw, maar je wilt toch altijd dat alles soepel en goed verloopt. Dat iedereen het naar de zin heeft en vooral een gezellige en leerzame middag heeft.

Voor mijzelf is dit feestje al op zaterdag de 14e begonnen. De werkplaats van mijn vader moest toch even aan kant gebracht worden. De spullen aan de kant en de vloer even vegen. BBQ nog ophalen. Ton kwam met een kar vol tentoonstellingskooien om alvast op te bouwen. Zo stond alles aan het einde van de middag klaar binnen. Zondagochtend nog even de partytent erbij gezet en het feest kon nu echt van start gaan.

Voor deze middag heeft het bestuur gevraagd of Cor Bregman en Adri Hertogh de keuring bij de konijnen wilden begeleiden. Fons Verrijdt is deze middag ook van de partij en zo wordt hem al snel gevraagd ook een paar leden en een aantal rassen te begeleiden. Drie keurmeesters sterk betekent voor ons leden dat we allemaal veel aandacht kunnen krijgen. Het is daardoor ook zeer kleinschalig en het geeft een goed leerklimaat. De interesse voor de konijnen is groot. Niet alleen interesse in het eigen ras, maar ook voor andere rassen. Aangezien Fons een tweetal Engelse Hangoren mee heeft wordt het ras en deze kleurslag nog even extra gepromoot. Wat mij opvalt is die verscheidenheid die ook hier weer aanwezig is. Veel verschillende rassen en anders in ieder geval andere kleurslagen zijn aanwezig. Juist de variatie binnen de club maakt dit soort evenementen zo geslaagd. Het is goed om verder te kijken als alleen het eigen ras. Zo had Denise haar rex konijnen mee. Ook een pracht om te zien. Ook dat ras komt niet veel voor, en ook zij heeft dan bijzondere kleurslagen in haar bezit, wat het nog extra bijzonder en leuk maakt. Bij Cor aan de tafel zijn verder de Hollanders en de NHD’s behandeld. Bij Adri en Fons nog andere rassen, maar het is mij niet gelukt om zowel te zien wat de anderen behandelden, het verhaal van Cor te volgen en foto’s te nemen en de gasten de weg te wijzen. Dus een compleet overzicht heb ik niet van de aanwezige rassen.  Ik heb in ieder geval nog rode nieuw zeelanders gezien, Alaska’s, een baardkonijn. Nog iets “nieuws” wat Jan had meegebracht.

Voor de hoenders is Bauke Bosma gevraagd naar deze kant van de afsluitdijk te reizen. Aan hem de gelegenheid om onze leden van nuttige informatie rondom de hoenders te voorzien. Ook daar een heel aantal verschillende rassen en kleurslagen aanwezig. Koen hoefde op de keuring van zijn kippen niet lang te wachten, de Sérama’s waren als eerste aan de beurt. De puntentelling voor de Sérama is iets anders als voor de andere hoenders wat wel eens wat verwarring veroorzaakt. Zo ging de haan met het mooie predikaat F de kooi weer in. Wat erg enthousiast is, maar Koen was dat ook (dus de keurmeester liet het maar zo). Gelukkig luisterden mijn ouders en man met het verhaal mee, want mij ontbrak daarvoor de tijd. Zeker wel weer wijzer geworden over de goede en mindere kanten van de kipjes.

Continu was er belangstelling voor Bauke zijn verhaal van wisselende fokkers. De samenstelling van de fokkers was met name ook wisselend, vanwege het feit dat een aantal hoenderfokkers ook konijnen hadden meegebracht.

Ieder heeft zo zijn eigen interesses, maar de fokkers wilden naast hun eigen ras ook graag één en ander van de andere rassen horen. Rhode Island Red was er, Orpingtons en Barnevelders heb in de kooien gezien in meerdere kleurslagen en er waren zeker nog een aantal andere rassen. Ook hier heb ik niet mijn volledige aandacht op kunnen richten. Dat is toch een nadeel als je meehelpt met organiseren. Opvallend waren natuurlijk wel de vechters die Jan had meegebracht. Wat een pracht.

 

Met Cor en Peter nog even een rondje boven gelopen om de Parkieten van mijn vader nog even te bekijken. Toen we beneden kwamen waren alle kooien al weer vlot opgeruimd. Dat ging allemaal heel netjes. De vrouwen kwamen terug van hun middag Kremlin in Nieuwe Niedorp/ Winkel. Ook zij hebben zich goed vermaakt naar de verhalen te horen. Intussen werd de BBQ aangestoken en al snel lag ook het eerste vlees erop. Mijn moeder had tegelijkertijd de vegetarische schotel in de oven en maakte nog even de pindasaus warm en patatjes voor de kinderen.

Volgens mij heeft het iedereen goed gesmaakt. Dat hoop ik tenminste wel. Wat mij betreft een geslaagde dag, ik hoop dat de andere aanwezigen dat ook zo ervaren hebben. Het gunstige weer heeft zeker bijgedragen om deze mooie dag te laten slagen.

 

Bestuur ( en met name fam. Hoornsman) bedankt voor al het organiseren.

Van mij mag deze dag volgend jaar weer op het programma komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: