Wieringerlandshow 2014

Door: Margret Bos

Voordat de show op 8 en 9 November van start kan gaan, is er altijd een heel draaiboek af te werken. Astrid en Marja hebben in de voorbereiding de weken vooraf al veel werk om alle inschrijvingen te verwerken. Gelukkig kunnen ze met problemen met de software terugvallen op Marc Langendijk. Daar maken ze dit jaar dan ook dankbaar gebruik van. Ook het bestuur heeft de nodige zaken vooraf te regelen. Voor “de club” begint het natuurlijk met selecteren van de dieren die je wilt inschrijven en zorgen dat de inschrijving op tijd bij Marja terechtkomt. Helaas is dit het laatste jaar dat Marja onze tentoonstellingssecretaresse is. Astrid gaat haar werk overnemen. Gelukkig mogen we als vereniging evengoed nog gebruik maken van haar kennis de komende jaren.
Zelf heb ik de eer toebedeeld gekregen om geïnterviewd te worden door de krant. Ook de fotograaf kwam langs in de week voor de show. Dit alles ter promotie van onze hobby en natuurlijk de Wieringerlandshow.
Op donderdagmiddag komen de eerste mensen samen om de kooien op te halen bij de fam. Lont. ‘s Avonds wordt de start met opbouwen gemaakt en vrijdag wordt het opbouwen afgerond. Dit jaar was er veel hulp op de verschillende momenten. Dat zorgt er wel voor dat de opbouw heel vlot verloopt. Dat is zeer prettig werken voor het bestuur. Daarover hoorde je dan ook regelmatig een positief commentaar.
Dit jaar waren er weer meer inschrijvingen als vorig jaar. Ook een heel aantal nieuwe inschrijvers. Ook dat stemde positief.

Vrijdagavond zijn de eerste dieren ingebracht op de show en zaterdagochtend kwamen ook de overige dieren. Om half negen zat de kantine al aardig vol. Jan Nes houdt een praatje over de show die ons te wachten te staat. Hij vertelt welke schrijvers en dragers bij welke keurmeester mogen helpen. Om 9.00 uur vangt de keuring dan ook aan. Er heerst een ontspannen sfeer tijdens de keuring tussen de kooien en rond de keurmeesters. Uiteraard is er ook de nodige spanning van wat de keurmeester van de verschillende dieren vindt. Er is zoals alle jaren veel belangstelling, vooral bij de konijnenfokkers, om de keuring bij te wonen. Het valt mij op dat er altijd veel minder lang en minder vaak geluisterd wordt door hoenderfokkers tijdens de keuring. Ook bij de duiven zie je beperkt luisteraars. Ik vraag me dan altijd af wat het verschil daarin is. Weten de hoenderfokkers het allemaal al? Is de keuring minder goed te volgen als omstander? Wie het weet mag het zeggen. Zelf heb ik altijd het idee dat je juist bij die dieren de gelegenheid hebt om bepaalde onderdelen beter te kunnen zien en dus ook te leren. Wellicht dat ik dat ook vind, omdat ik met de konijnen beter vertrouwd ben en deze dus ook makkelijk van alle kanten bekijk. Met een kip vind ik dat niet altijd even makkelijk. Met de eenden is dit al helemaal anders. Die heb je niet zomaar even in de hand. Het zijn wel prachtige dieren. Ik mag dan ook graag even kijken en luisteren bij de keurmeester als hij aan het eenden keuren is. Zo vlot de dag al snel en is het etenstijd voordat we het weten. Om half 1 gaan we met zijn allen aan tafel om te genieten van een heerlijke nasi maaltijd.
Het keuren verloopt in zijn geheel vlot. Dat is prettig. Toch is er als alles bijna gekeurd is altijd wel iets dat maakt dat we ons geduld nog heel even moeten bewaren. Zo ook nu. De prijswinnaars moeten bepaald worden, de konijnen die meedoen aan de HEP jury genoteerd en dan kan de laatste keuring aanvangen. De HEP jury laat ons nog even genieten van de beste konijnen die er op de show aanwezig zijn. Een aantal categorieën is gelijk al duidelijk, anderen worden opnieuw op tafel gezet. De hoofdkeurmeester kiest er voor om naar de climax toe te werken en begint dus met het bepalen van het beste konijn van onze jeugdinzenders.
Van onze vereniging staat een Rode Nieuwzeelander van Dennis Bouwers op tafel. Helaas wordt dat niet de kampioen, maar een hele mooie Klein Zilver van Finn van Horick.

Dan zijn de tekeningdieren aan de beurt. De strijd om de beker van Kees Kroon. Een Papillon driekleur, een oranje Hollander, een Eksterkonijn en een Lotharinger streden om deze beker. Uiteindelijk gaat ons eigen lid Jan Adema met de Papillon driekleur er met de prijs vandoor.
De jury gaat weer verder, nu met de beste c-klasse konijn. Een Deilenaar van Rob Pronk mag met de eer gaan strijken de beste in zijn klasse te zijn.
En als laatste de strijd om het kampioenschap. Op tafel komt een geweldige Vlaamse Reus van Sjaak Noom. Deze wordt DE kampioen. Wat een prachtig en geweldig konijn. Prachtige conditie, maar ook duidelijk getraind. Hij gaat er dan ook helemaal voor zitten. Of eigenlijk beter gezegd, voor staan. Hij komt goed omhoog op zijn poten waardoor hij zijn echte rasadel mooi toont. Geweldig om te zien en mijn complimenten aan Sjaak voor alle inzet die hij heeft om zijn dieren hier goed op te trainen. Het maakt het verschil! Ook de andere dieren die op tafel komen mogen er stuk voor stuk zijn. Het is al een hele prestatie om bij de HEP jury op tafel te komen. Dus ook voor de Alaska, Tan, Lotharinger en Klein Zilver etc. is het een pracht prestatie dat ze deze middag op tafel stonden in de volle belangstelling van alle keurmeesters, fokkers en geïnteresseerden.

Bij de hoenders zijn uiteraard ook kampioenen te bewonderen. Ton kortekaas heeft met zijn Orpington Buff de kampioen grote hoenders. IJpma heeft de kampioen dwerghoenders en hier is Ton Kortekaas tweede met zijn barnevelder kriel. Hier wint hij nog een mooie beker mee voor fraaiste hoender nederlands ras.
Bij de cavia’s wint comb. Sommer – Mars met een rex rood. Bij de watervogels gaat dhr. Vriend er met de prijs vandoor en bij de duiven Reuvers met een Italiaanse meeuw poeder blauw geband.
De dag wordt mooi afgesloten zo. De dierenverzorgers gaan aan het werk om alle dieren die nog geen water hebben van water te voorzien en alles eten te geven. Bedankt weer voor de goede zorgen voor al onze dieren.
Op zondag begint het allemaal weer om 10.00 uur. Kassa is weer open, tombola weer gereed voor een nieuwe dag. Alles ziet er goed uit. Catalogus is weer klaar, de kampioenen zitten in de eregalerij. Er is dus weer het nodige gedaan achter de schermen.
‘s Middags start Cor Bregman met de keuring voor dieren die niet ingeschreven kunnen worden op de show. Er is behoorlijk belangstelling voor het bijwonen van deze keuring. Ook zijn er genoeg dieren meegebracht om gekeurd te worden. Al deze dieren en hun eigenaars strijden om de Wirense trofee. Bij de prijsuitrijking wordt de winnaar bekend gemaakt: de 6 jarige Marieke Vermaard wint de prijs met haar cavia. Ook alle andere prijswinnaars krijgen aan het einde van de middag onder veel belangstelling hun prijs uitgereikt. Daarna rest ons nog om de dieren uit te kooien en de boel weer op te ruimen. Ook het opruimen ging dit jaar heel vlot.
Wat mij betreft kunnen we weer terugkijken op een mooie show.
Helaas nemen na deze show/ dit verenigingsjaar wel een paar mensen afscheid van ons. Ik wil ze toch nog even bij naam noemen om ze te bedanken voor hun jarenlange belangenloze inzet voor de Wieringerlandshow:
Onze verenigingssecretaris: Klaas Hoornsman en zijn vrouw Riet Hoornsman (Tombola). Tentoonstellingssecretariaat: Marja Schenk en
Bestuurslid: Dré Bontekoning.
Voor de plekken die zij achterlaten heeft het bestuur inmiddels op een nieuwe manier invulling kunnen geven aan het opvangen daarvan. U zult daar ongetwijfeld meer van horen zodra e.e.a. goed doorgesproken is.

Rest mij nog u allen te bedanken voor uw inzending, inzet, gezelligheid en bijdrage op welke manier dan ook. Ik hoop dat u net zo heeft genoten als dat ik heb gedaan. We zien elkaar dan in ieder geval volgend jaar weer terug.

%d bloggers liken dit: